Deri Ürünlerinde Leke ve İzler Kolayca Nasıl Giderilir, sorusu deri kullanımının artması ile merak edilen konuların başında gelmektedir. Naturalcraft olarak sizlere deri ürünlerinde leke ve izleri kolayca nasıl giderebileceğiniz konusunda detaylı bilgi vermek istiyoruz.

Deri ürünleri günümüzde oldukça popülerleşmiştir. Bunun nedeni ise keyifli olması, dayanıklılığı ve prestijli olmasıdır. Ancak deri bir ürünün şık durması ve uzun yıllar kullanılması için temizliğine önem vermek gerekir. Bu temizliği sizlere aktarmadan önce, deri hakkında detaylı bir açıklama ile başlayalım.

Derinin doğal bir ürün olduğunu biliyoruz. Bu nedenle her bölümünün veya alanının eşit dokuya sahip olmaması normal karşılanmaktadır. Çünkü derisi kullanılan canlının bulunduğu ortama bağlı olarak deri yapısını ve şeklini etkilemektedir. Bunlara örnek vermek gerekirse; böcek ısırmaları veya gelişimi ile oluşan doku hasarlarından kaynaklanabilmektedir. Bu sebeplerin deride bıraktığı iz, derinin doğal ve benzersiz olduğunu bizlere göstermektedir. Ancak bu durum her ne kadar böyle olsada Naturalcraft olarak yapmış olduğumuz deri ürünlerinde en düzgün deri kısımlarını kullanmaya özen gösteririz. Deri ile ilgili bir diğer önemli hatırlatma ise, Doğal deri her zaman pürüzsüz olarak karşınıza çıkmayabilir ve kullanıma devam edildikçe deriye özgün patina diye adlandırdığımız şık bir doku kazanır.

Yukarıda yazan bilgiden sonra pürüzsüz deri gördüm diyebilirsiniz. Evet deri pürüzsüz olabilir ancak bu durum derinin doğallığını bozarak meydana gelmektedir. Kısaca derinin traşlanmış alt kısmındaki bölümü kimyasallar ile kaplanabilir. Bu işlemin sonucunda istediğiniz yüzeyi elde edebilirsiniz. Ancak bu derinin doğallığı ile oynadığı için çok uzun ömürlü kullanıma uygun değildir.

Deri Çizilir mi?

Deri elbette çizilmeye müsait bir dokudur. Çünkü kullanılan derinin üst düzeyinde sentetik veya farklı bir kaplama bulunmadığı için çizilmesi deri için çok normal bir durumdur. Bazı durumlarda bu çizilmeler görünüm açısından da özel olarak istenebilmektedir. Farz edelim ki deri ürününüzde bu çizikleri istemiyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken düzenli aralıklar ile deri bakım kremi kullanmak bu çizikleri kapatacaktır. Ancak deriyi doğal halinde kullanmak her zaman daha faydalıdır.

Deri Ürünler Su ile Temas Etmeli midir.

Deri doğal bir malzeme olduğu için yoğun su temasından etkilenebilmektedir. Bu nedenle kullandığınız deri ürünlerini nemli ve ıslak ortamlardan uzak tutmanızı tavsiye ederiz. Deri ürünleriniz su ile temas ettiğinde yüzeyinde küçük kabarmalar ortaya çıkmaktadır. Bu kabarmalar ürününüz kurudukça kaybolmaya başlayacaktır. Ancak bazı kabarmaların izleri kalabilir. Bu nedenle derinin su geçirmez bir malzeme olmadığı hakkında sizlere bilgi vermek isteriz.

Islanan Deri Ürünümü Kuruması İçin Kendi Haline mi Bırakmalıyım

Suya temas eden deri ürününüzü kurutmak için herhangi bir işlemde bulunmayın. Deri ürününüzü kendi halında kuruması için beklemelisiniz. Kullandığınız deri ürünlerini kalorifer veya saç kurutma makinesi gibi aletlerden uzak tutmalısınız. Bu bilgili daha sonradan öğrendiyseniz ve deriniz çok fazla kurumuş ise, nemlendirmek için deri bakım kremini kullanabilirsiniz. Deri ürünlerinizi kullanmadığınız zamanlarda nemli, aşırı sıcak yada soğuk ortamlarda bulundurmayınız.

Deri Cüzdan Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Şimdi gelelim asıl konumuz olan deri ürünlerinde leke ve izler kolayca nasıl giderilir. Özellikle su, yağ ve kir lekeleri günlük hayatta olmazsa olmaz lekelerdir. Birde bunların yanına ekstra mürekkep lekesi veya farklı bir sıvı gibi inatçı lekeler bulunmaktadır. Şimdi bu durumlarda neler yapmalıyız hemen öğrenelim.

Su lekesi

Deri ürünlerindeki en çok karşılaşılan şikayet su lekeleridir. Çünkü günlük hayatımızda su ile aktif şekilde karşılaşmaktayız. Bu içeriğimizden de biliyoruz ki su ile temas deride iz bırakır. Siz ne kadar su ile temastan kaçınmaya dikkat etseniz de yağmur gibi doğal olaylardan da deriniz su ile temas edebilir. Bu durumda yapmanız gereken elinizi hafif ıslatın ve damlaların bulunduğu yüzeyi nemlendirmeye çalışın. Böylece deri ürününüz kuruduğunda homojen olarak kuruyacak ve leke izleri oluşmayacaktır. Ardından yüzeye deri bakım kremi uygulamanız ürününüzü daha şık ve düzgün hale getirecektir.

Yağ veya Pas Lekesi

Deri yapısı gereği yağları hemen içine çeker. Bu nedenle deriden zeytinyağı veya makine yağı gibi sıvılardan uzak tutmak gerekir. Temas halinde ise hemen müdahalede bulunmalısınız. Bu işlem için bulaşık deterjanınızı su ile karıştırın ve mikrofiber bezinizi hazırladığınız su ile ıslatın. Daha sonra bezinizi sıkarak fazlalık olan sudan kurtulun. Bu işlemden sonra nemli bezi kullanarak yağ lekesi oluşan bölgeye yuvarlak hareketler ile ovalayın. Bu işlem yağ lekesi oluşan deriniz için kurtarıcı bir hamle olacaktır. Ancak deterjan içinde bulunan yağ çözücüler deriyi kurutarak esnekliğine zarar verebilir. Bu işlemden sonra deri yağ dengesini korumak için deri bakım kremi uygulamanız derinin sağlığı için önemlidir.

Mürekkepli Kalem İzleri

Özellikle ofis ortamında çalışan müşterilerimizin en sık karşılaştığı lekelerden biri olan mürekkepli kalem izleridir. Bu izler deriden temizlenmesi en zor lekelerdir. Bu leke için Sirke süt karışımı etkili olmaktadır. Bir başka çözüm ise silgi ile silmeyi de deneyebilirsiniz.

Deride renk Değişmesi – Patina

Doğal deri ürünleri kullanıma bağlı olarak zamanla, cilt yüzeyinde kararmalar olabilir. Bu oluşan kararmaya patina adı verilmektedir. Deri ürünlerinizde oluşan patina durumu ürününüzü cilalanmış gibi görünmesine sebep olur. Zamanla patina görülen ürünlerinizi eski haline döndürmenin bir yolu bulunmamaktadır. Ancak bu durum şikayetten çok istek olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü zamanla patina işlemi geçiren deriniz daha parlak ve şık bir görüntüye kavuşacaktır.

Dezenfektan izi

Günümüzdeki bulaşıcı hastalık durumlarından dolayı dezenfektan kullanımımızda ciddi bir artık görülmektedir. El dezenfektanları içerisinde alkol barındırdığında deri cüzdan gibi ürünlerinizin yüzeyine zarar verebilir. Böylece ürününüzün renginin değişmesine sebep olur. Bu nedenle öncelikle deri ürünlerinizi dezenfektan gibi sıvılardan uzak tutmanızı öneririz. İçerisinde alkol barındıran sıvı deri üzerine döküldüğünde bölgeyi ıslak bez ile sert bir baskı uygulamadan nemlendirin. Mümkün olduğunca alkolü ayrıştırıp etkisini düşürmeye çalışın. Bunu yaparken sert bir baskıdan kaçının. Aksi halde derinin üzerindeki cila ve boya zarar görebilir. Bu işlemlerin sonunda deri ürününüzü kendi halinde kurumaya bırakın ve sonrasında deri kremi ile deri bakımını yapın.

Evde Bulunan Malzemelerle Deri Ürünlerinde Leke ve İzler Kolayca Nasıl Giderilir

Deri ürünlerinizi evlerinizde bulabileceğiniz bir malzeme ile kolayca temizleyebilirsiniz. Bu malzemelerin en başında arap sabunu gelmektedir. Evlerinizde arap sabunu bulunmuyor ise pH dengesi insan cildinde kullanmaya uygun bir temizleyici sabun kullanabilirsiniz. Temiz ve kuru bir bez yardımıyla deriyi dikkatlice temizleyin, ardından kuruması için bir kenara alın. Kuruma işleminden sonra derinin nem oranını tekrar kazanması için deri bakım kremini uygulamanız faydalı olacaktır.

Deriye yapışmış olan bir maddeyi buz kullanarak çıkartabilirsiniz.

Bebek pudrası deri ürünleri için etkili bir temizlik malzemesidir.

Deri ürününüze işlemiş olan kötü kokuları karbonat yardımı ile giderebilirsiniz.

Derideki yağ izlerini temizlemek için mısır nişastası çok etkili bir seçenektir. Leke üzerine dökün ve birkaç gün geçtikten sonra yumuşak bir fırçayla dikatlice fırçalayın.

Limonu ikiye keserek leke üzerine uygulamanızda oldukça faydalıdır.